Skift til barfodssko

For børn er det ligetil at skifte til barfodssko. Mange børn smider skoene og strømperne så hurtigt de kan komme til det og vælger helt naturligt at have bare fødder. Fordelen ved at starte som barn er at fødderne beholder deres naturlige form og musklerne udvikles naturligt.

For voksne kan det ofte kræve noget tilvænning eller træning af fødderne som supplement til skiftet. Hvis dine tæer har været presset godt sammen i en stor del af deres levetid, du har haft svangstøtte i det meste fodtøj, der har været en stiv sål samt hælkappe og du har haft en mindre eller større hæl, så vil der være mange muskler der har brug for genoptræning. Samtidig kommer det også an på hvilket underlag der er under dine nye barfodssko. Om det er hårdt cementgulv eller du er ude i naturen, har betydning for hvor stor variation der er i de små musklers variation. Jo bedre variation, jo større muskelstyrke opnår du fordi flere muskelfibre aktiveres.

Så forvent en tilvænningsperiode og prøv dig frem. Måske er du heldig og kan skifte relativt nemt, måske skal du have en løbende overgang til barfodssko.

Det kan også være at du har brug for en sål der er lidt ekstra tyk i overgangen til barfodssko eller hvis du går på hårdt underlag hele dagen. Barebarics fra Be Lenka er en linje med lidt tykkere sål.

 

Kan jeg bruge barfodssko, hvis jeg er hypermobil?

Ved hypermobilitet møder man tit anbefalinger om stive, faste sko. Det er en forældet tankegang. Ligesom med mange andre kropslige problematikker vinder træning mere og mere indpas for de gavnlige effekter. Ved hypermobilitet er træning yderst vigtigt og her kan barfodssko virkelig noget, da det er daglig træning dagen lang. Det gælder både for børn og voksne med hypermobilitet. For nogle med hypermobilitet kan de mærke effekt med det samme de skifter, mens andre har brug for at have fokus på at træne fødderne op sideløbende med en tilvænningsperiode.

 

Fortælling fra Malene – en hypermobil barfodsentusiast

For nogle år siden opdagede jeg barfodssko og de har virkelig været en gamechanger for mig! Jeg vrikker aldrig om længere og har følelsen af, at jeg har styr på, hvor jeg sætter mine fødder. 

Som barn fik jeg altid sko på, der kunne snøres ind og ‘støtte’ mine ankler, fordi jeg er hypermobil – særligt i mine ankler og derfor nemt vrikker om. Om sommeren var det altid træls med sandaler, fordi de ikke kunne ‘støtte’ og jeg derfor vrikkede om og faldt. Det har fulgt mig op i voksenlivet og jeg har altid været bevidst om ikke at købe sko med for høj kant og noget der kunne låse min ankel fast for at undgå uheld.